środa, 14 października 2015

Zdrowa jak koń, czyli magiczne własciwości zielonego jęczmienia.






Dlaczego akurat zielony jęczmień?

 
Powoli, powoli nadciąga do nas zima. Czas śniegu, mrozu i braku witamin. Zaczyna brakować nam świeżych owoców i warzyw, często sięgamy więc po sztuczne witaminy, które niekoniecznie wspierają nasz organizm. Dlatego właśnie teraz warto sięgnąć po zielony jęczmień, naturalną bombę witamin i minerałów. Ta magiczna roślina jest źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów (witaminy C i E, beta-karotenu), żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Oprócz tego zielone łodygi jęczmienia zawierają naturalne hormony i chlorofil. Młody jęczmień ma też właściwości przeciwutleniające, działa więc też przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Znane jest też jego zbawienne działanie na skórę, pomaga w walce z trądzikiem, oraz z różnymi  owrzodzeniami.Osoby cierpiące na bóle żołądka czy bóle stawów docenią jego działanie przeciwzapalne.


 Zielony jęczmień oprócz bogactwa witamin i składników mineralnych jest także źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Ponadto w zielonym jęczmieniu występują frakcje błonnika nierozpuszczalnego warunkujące korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego i zmniejszające ryzyko nowotworu jelita grubego.

Odchudzanie:

Po pierwsze zawarty w nim błonnik rozpuszczalny, powoduje dłuższe uczucie sytości. Błonnik nierozpuszczalny pobudza perystaltykę  jelit i zapobiega zaparciom.
Po drugie zielony jęczmień pomaga w odkwaszeniu organizmu i zapewnia równowagę zasadowo- kwasową organizmu. Pamiętajmy, że zakwaszony organizm, jest bardzo osłabiony, brak mu energii i "magazynuje" ją w postaci tłuszczu.

Receptury:

Zaleca się spożywanie 2 gramów proszku dziennie. Czyli dzielimy nasze gramy na dwie porcje, każdą mieszamy ze szklanką wody i wypijamy do pół godziny przed posiłkiem. Proszek można dodać do owsianki, jogurtu, kefiru... Mieszając go z wodą uważajmy by nie była zbyt gorąca- wysoka temperatura może zniszczyć drogocenne witaminy i mikroelementy. Bardziej zabieganym polecamy tabletki z jęczmieniem stosujemy od 1 do 4 tabletek razem z jedzeniem.

Pamiętajmy o najważniejszym przykazaniu, przy stosowaniu naturalnych produktów: JEMY JE REGULARNIE i UPARCIE:) A okres jesienno- zimowy jest świetnym czasem by podreperować swój organizm.







6 komentarzy:

  1. Nigdy nie stosowałam jęczmienia, jak na razie mam w planach w przyszłym roku spróbować zielonej kawy a potem jak będę mogła spróbuje i tego. Takie kuracje najbardziej lubię stosować na wiosne

    OdpowiedzUsuń
  2. Odkąd pije zielony jęczmień, dużo lepiej się czuję, mam więcej energii, to jeden z moich ulubionych suplementów:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż wstyd przyznać, nie znałam zielonego jęczmienia do tej pory. Ale zapoznałam się z Twoją opinią i musze przyznać, ze bardzo chciałabym go stosowć, mam problemy z żołądkiem, częste mdłości, bóle..na tle nerwowym i niczym nie mogę tego zniwelować :(( a ziołowe kuracje uważam za najlepsze i najzdrowsze oczywiście. Ciekawy blog, piękna szata graficzna, super tematy ♥

    Dziękuję za odwiedziny u mnie i miłe komentarze
    pozdrawiam serdecznie !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę ze na Twoje dolegliwości, oprócz wyeliminowania stresu (wiem, wiem ciężka sprawa) zielony jęczmień mógłby pomóc. Warto wypróbować, a nóż wyreguluje żołądek i będziesz lepiej się czuła:)

      Usuń
    2. Z chęcią spróbuję, a jak myślisz którą postać lepiej wybrac? tabletki czy proszek?
      Z tym stresem to jest tak, ze nawet, gdy nic się nie dzieje, to objawy i tak sie pojawiają..jakby to było już niezależne od niczego, ale może coś jednaak wpływa, nie wszystko zauważamy :))
      Sorki za zakłócanie dnia dolegliwościami <3
      Dziękuję za info, pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
    3. Ja osobiście łykam w tabletkach, bo nie mam czasu w rozpuszczanie proszku ( trzeba rozpuścić proszek w szklance wody i pic pół godziny przed posiłkiem). Łatwiej mi połknąc tabletkę- podczas posiłku. Jednak forma proszku będzie mieć więcej składników odżywczych, proces prasowania jęczmienia do tabletki moze zubożyć jego skład. W tej chwili w sklepie mamy tabletki, z początkiem listopada pojawi sie proszek:)

      Usuń

Dziękujemy za Twój komentarz! Każdy jest dla nas na wagę złota!!