Dlaczego akurat zielony jęczmień?
Powoli, powoli nadciąga do nas zima. Czas śniegu, mrozu i braku
witamin. Zaczyna brakować nam świeżych owoców i warzyw, często
sięgamy więc po sztuczne witaminy, które niekoniecznie wspierają
nasz organizm. Dlatego właśnie teraz warto sięgnąć po zielony
jęczmień, naturalną bombę witamin i minerałów. Ta magiczna roślina jest źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów (witaminy C i E,
beta-karotenu), żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Oprócz tego
zielone łodygi jęczmienia zawierają naturalne hormony i chlorofil. Młody jęczmień ma też właściwości przeciwutleniające, działa więc też przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Znane jest też jego zbawienne działanie na skórę, pomaga w walce z trądzikiem, oraz z różnymi owrzodzeniami.Osoby cierpiące na bóle żołądka czy bóle stawów docenią jego działanie przeciwzapalne.
Zielony jęczmień oprócz bogactwa witamin i składników mineralnych jest także źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Ponadto w zielonym jęczmieniu występują frakcje błonnika nierozpuszczalnego warunkujące korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego i zmniejszające ryzyko nowotworu jelita grubego.
Odchudzanie:
Po pierwsze zawarty w nim błonnik rozpuszczalny, powoduje dłuższe uczucie sytości. Błonnik nierozpuszczalny pobudza perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.
Po drugie zielony jęczmień pomaga w odkwaszeniu organizmu i zapewnia równowagę zasadowo- kwasową organizmu. Pamiętajmy, że zakwaszony organizm, jest bardzo osłabiony, brak mu energii i "magazynuje" ją w postaci tłuszczu.
Receptury:
Zaleca się spożywanie 2 gramów proszku dziennie. Czyli dzielimy nasze gramy na dwie porcje, każdą mieszamy ze szklanką wody i wypijamy do pół godziny przed posiłkiem. Proszek można dodać do owsianki, jogurtu, kefiru... Mieszając go z wodą uważajmy by nie była zbyt gorąca- wysoka temperatura może zniszczyć drogocenne witaminy i mikroelementy. Bardziej zabieganym polecamy tabletki z jęczmieniem stosujemy od 1 do 4 tabletek razem z jedzeniem.
Pamiętajmy o najważniejszym przykazaniu, przy stosowaniu naturalnych produktów: JEMY JE REGULARNIE i UPARCIE:) A okres jesienno- zimowy jest świetnym czasem by podreperować swój organizm.
Nigdy nie stosowałam jęczmienia, jak na razie mam w planach w przyszłym roku spróbować zielonej kawy a potem jak będę mogła spróbuje i tego. Takie kuracje najbardziej lubię stosować na wiosne
OdpowiedzUsuńOdkąd pije zielony jęczmień, dużo lepiej się czuję, mam więcej energii, to jeden z moich ulubionych suplementów:)
OdpowiedzUsuńAż wstyd przyznać, nie znałam zielonego jęczmienia do tej pory. Ale zapoznałam się z Twoją opinią i musze przyznać, ze bardzo chciałabym go stosowć, mam problemy z żołądkiem, częste mdłości, bóle..na tle nerwowym i niczym nie mogę tego zniwelować :(( a ziołowe kuracje uważam za najlepsze i najzdrowsze oczywiście. Ciekawy blog, piękna szata graficzna, super tematy ♥
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny u mnie i miłe komentarze
pozdrawiam serdecznie !!
Myślę ze na Twoje dolegliwości, oprócz wyeliminowania stresu (wiem, wiem ciężka sprawa) zielony jęczmień mógłby pomóc. Warto wypróbować, a nóż wyreguluje żołądek i będziesz lepiej się czuła:)
UsuńZ chęcią spróbuję, a jak myślisz którą postać lepiej wybrac? tabletki czy proszek?
UsuńZ tym stresem to jest tak, ze nawet, gdy nic się nie dzieje, to objawy i tak sie pojawiają..jakby to było już niezależne od niczego, ale może coś jednaak wpływa, nie wszystko zauważamy :))
Sorki za zakłócanie dnia dolegliwościami <3
Dziękuję za info, pozdrawiam serdecznie ♥
Ja osobiście łykam w tabletkach, bo nie mam czasu w rozpuszczanie proszku ( trzeba rozpuścić proszek w szklance wody i pic pół godziny przed posiłkiem). Łatwiej mi połknąc tabletkę- podczas posiłku. Jednak forma proszku będzie mieć więcej składników odżywczych, proces prasowania jęczmienia do tabletki moze zubożyć jego skład. W tej chwili w sklepie mamy tabletki, z początkiem listopada pojawi sie proszek:)
Usuń