wtorek, 19 stycznia 2016

Uwaga na salony wchodzi... Olejek z Rokitnika!

Postanowiłam napisać Wam nieco o tym oleju, bo warto po niego sięgnąć solo(po rozcieńczeniu) lub w kosmetykach. Jest tak napakowany witaminami i ma tak świetne działanie przeciwzmarszczkowe i odżywcze, że warto zacząć go używać!

O roślinie:
 
"Złoto Syberii" - bo tak nazywają go Rosjanie - zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/rokitnik-w-kuchni-i-kosmetyce-wlasciwosci-lecznicze-rokitnika_37207.html
"Złoto Syberii" lub "Rosyjski ananas" jak różnie nazywają go Rosjanie zawiera 190 bioaktywnych substancji które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i urodę. Jego nazwa po łacinie to Hippophae rhamnoides- błyszcząca sierść, jak podają źródła w Starożytności, owocami rokitnika karmiono konie, aby miały właśnie błyszczącą sierść, natomiast wzmianki o jego leczniczych właściwościach odnaleźć można  w tybetańskich księgach medycznych datowanych na VIII wiek n.e.
Krzewy rokitnika występują w Europie, Azji aż po Chiny najczęściej w wzdłuż wybrzeży morskich. W Polsce można spotkać go na wydmach, nad Bałtykiem.
Owocami rokitnika są pomarańczowe pestkowce, soczyste, aromatyczne, o charakterystycznym kwaśno-cierpkim smaku, utrzymują się na roślinie przez całą zimę, aż do wiosny. Są niesmaczne, ponieważ zawierają mało cukru i wydzielają zapach, przez niektórych uważany za nieprzyjemny. Po przemarznięciu stają się słodkie.


Olej- właściwości:

Należy zwrócić uwagę, że olej z rokitnika może być pozyskiwany tradycyjnie z drobnych nasion lub z pulpy owocowej, także bogatej w tłuszcze.  Najcenniejszym i najdroższym olejem jest ten uzyskiwany z pulpy owocowej.

Olej ten zawiera wysokie stężenia witamin:

A- olej ma nawet charakterystyczny pomarańczowy kolor. Działanie: regeneracyjne, przeciwzmarszczkowe oraz antyoksydacyjne.
E- wpływa korzystnie na drobne naczynka krwionośne.
C- świetnie się przyswaja, występuje w szalonej ilości, opracowania podają od 500 do nawet 3500 mg na 100g. Witamina C w rokitniku jest dość stabilna- krążą nawet historie, że ze względu na brak enzymu askorbinazy wcale nie traci witaminy C podczas obróbki cieplnej.

Wśród grupy olejów roślinnych, olej z owoców rokitnika charakteryzuje się unikalnym składem kwasów tłuszczowych. Jako nieliczny olej roślinny zawiera wysokie stężenie kwasu tłuszczowego palmityno-oleinowego - Omega-7, który jest nieobecny w oleju z nasion rokitnika. Kwas Omega-7 (palmityno-oleinowy) jest naturalnym składnikiem lipidów skóry, wpływa on na proces ziarninowania i regenerację naskórka, odpowiadając za gojące właściwości oleju rokitnikowego.



Dla kogo?

Tu skupię się tylko na właściwościach kosmetycznych. Choć warto pamiętać że olej z rokitnika można stosować wewnętrznie, pomoże w leczeniu choroby wrzodowej, zgagi, biegunki...

Natomiast w kosmetyce znane jest jego działanie przeciwzmarszczkowe, regenerujące, odmładzające. Z powodzeniem leczy się nim odmrożenia, odparzenia, odleżyny trudno gojące się rany. Zmniejsza blizny i pomaga w tworzeniu się nowego, zdrowego naskórka. Poprawia koloryt cery, nadaje jej złocisty odcień. Zpowodzeniem absorbuje promienie UV. Olej z owoców rokitnika wykorzystywany jest również w produktach do pielęgnacji włosów. Zapobiega wypadaniu, działa przeciwłupieżowo oraz poprawia stan samych włosów dodając im połysku. 

Uwaga ze względu na pomarańczowy odcień oleju nie zaleca się stosowania go bezpośrednio na skórę. My polecamy serię Oblepikha z Natura Siberica, gdzie olej rokitnikowy występuje w duecie z olejem arganowym, dlatego kosmetyki te mają niesłychanie mocne i efektywne działanie!


 Oczywiście kosmetyki tej firmy znajdziecie w Naturastore  i na Allegro.

A świetnym uzupełnieniem do tych produktów jest żel z Rokitnikiem z firmy Planeta Organica:


 Oczywiście możecie zakupić go tu i tu. :)

"Złoto Syberii" - bo tak nazywają go Rosjanie - zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/rokitnik-w-kuchni-i-kosmetyce-wlasciwosci-lecznicze-rokitnika_37207.html
"Złoto Syberii" - bo tak nazywają go Rosjanie - zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/rokitnik-w-kuchni-i-kosmetyce-wlasciwosci-lecznicze-rokitnika_37207.html

8 komentarzy:

  1. U Was zawsze są świetne produkty !! Olejku nie znałam, nie stosowałam, ale lubię kosmetyki w tej postaci :) Zachęcająca recenzja.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. W moje progi olej ten wszedł już kilka lat temu i polubiłam go - i solo, i w kosmetykach. Jedyny minus to efekt "mandaryny z solarium", ale wystarczy zmieszać go z innym olejem, czy kremem. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miałam kiedyś szampon z olejem z rokitnika z Planeta Organica i był genialny, najlepszy jaki miałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oleje uwielbiam i ten kusi mnie od dawna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kusi :) Muszę spróbować ; ))

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisuję w ulubionych, do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój komentarz! Każdy jest dla nas na wagę złota!!

O mnie

Moje zdjęcie

NaturaStore to miejsce, które swój początek ma w naszym zamiłowaniu do natury.
To tu pragniemy dzielić się naszą wiedzą i doświadczeniem z naturalnymi kosmetykami.
Oferowane przez nas kosmetyki zostały starannie wyselekcjonowane spośród różnych dostępnych.
Większość z nich jest używana także przez nas. Dzięki temu wiemy, że proponujemy naszym Klientom to co najlepsze.
Tylko u nas znajdziesz szeroką gamę produktów RapanBeauty, wyróżnionych w konkursie Beauty Premium 2015.