poniedziałek, 4 stycznia 2016

Faszerowane papryki z komosą ryżową.

Nie macie pomysłu na jutrzejszy obiad? Polecamy faszerowane papryki! Pyszne, pachnące i rozgrzewające w te zimowe, ciemne popołudnia....
I proponujemy zamieńcie ryż na Quinoę!

Gdyż:

Jest skarbnicą pełnowartościowego białka. Może zapobiegać nowotworom. Zapobiega miażdżycy. Ma niski indeks glikemiczny. Jest źródłem cennych mikroelementów, takich jak żelazo, fosfor, potas, cynk czy kwas foliowy, dlatego powinniśmy często ją jeść.





Faszerowane papryczki:

  • 4 duże papryki
  • 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 100g komosy ryżowej
  • jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ketchupu
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta tymianku
  • szczypta oregano
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 4 łyżki startego żółtego sera lub posiekana pietruszka.
Papryki myjemy. Przekrawamy na pół, solimy i pieprzymy.
Quinoę gotujemy na sypko i studzimy.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, przestudzony ryż, ketchup, czosnek, cebulę oraz wszystkie zioła i przyprawy. Mieszamy.
Faszerujemy papryki, przekładamy do naczynia żaroodpornego do którego dolewamy troszkę wody albo bulionu.

Pieczemy około 45 min w 180 st.

Na 10 minut przed końcem posypujemy startym serem, lub w wersji light pomijamy ser, tylko gotowe papryki posypujemy siekaną pietruszką.
Smacznego:)



Quinoę znajdziecie w NATURASTORE i na ALLEGRO !

11 komentarzy:

  1. Ale smakowicie wygladają
    Uwielbiam paprykę nadziewaną, ale w takiej wersji jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbuję koniecznie, jutro kupię paprykę i już wiem co na obiad. Bo komose mam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie wypróbuję ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Może nie jutro, ale w weekend chętnie zrobię, bo nie dość, że wygląda to smakowicie, to musi fantastycznie smakować :P

    Mniam :)
    Pozdrowionka !!

    OdpowiedzUsuń
  5. ja poproszę na wynos kilo takich:D

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam ! Chociaż trudno się czsem je przez tą skore :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój komentarz! Każdy jest dla nas na wagę złota!!